UrbanXchange

Informatie

Dit bericht is geschreven op 07 jul 2015, en geplaatst in de categorie herontwikkeling, projecten, regionale ontwikkeling, werklandschappen.

Forus Stavanger

Urban Xchange heeft samen met Dona Stedenbouw van de gemeente Stavanger in Noorwegen opdracht gekregen om mee te denken in de planvorming voor de grootschalige transitie van Forus. Dit is een grootschalig stedelijk en industrieel gebied te midden van de snel veranderende agglomeratie van Stavanger.

Stavanger is een prachtige stad in het zuidwesten van Noorwegen. De regio staat vooral bekend als één van ‘s werelds belangrijkste centra in de olie- en gasindustrie. Hand in hand met de oliegedreven groei heeft de regio in de afgelopen 40 jaar een voortvarende transformatie doorgemaakt. Stavanger is een plek met een levendige olie en gas community. Het economische hart van deze community heet Forus, een groot en snel groeiend werklandschap met inmiddels 3000 bedrijven.

Stavanger ziet zichzelf echter geconfronteerd met fundamentele uitdagingen. De olie-industrie kent immers hoogst onzekere verwachtingen, en de regio moet zich voorbereiden op een toekomst die minder afhankelijk is van olie en gas. Daar staat tegenover dat er een enorm potentieel ligt aan kennis en knowhow. De regio maakt zich op voor een strategische herpositionering, inclusief de transitie van alle verweven aspecten in de stedelijke context. Dit heeft grote invloed op het toekomstperspectief van Forus. De drie betrokken gemeenten Stavanger, Sola en Sandnes zijn gestart met het opstarten van een bijbehorend planproces. In 2018 moet er een intergemeentelijk plan liggen, waarvoor nu de contouren worden uitgezet. De zoektocht naar een vernieuwend Forus zal ook zelf vernieuwend zijn, in nauwe samenwerking met de gehele community. Urban Xchange en Dona Stedenbouw zijn gevraagd om de eerste strategische lijnen tegen het licht te houden, en de gemeenten inspiratie en perspectieven te bieden voor een vernieuwende aanpak. De resultaten worden besproken bij het Europan debat in Stavanger (ontwerpcompetitie voor Forus) en een workshop met de drie gemeenten in september 2015.

Geef een reactie

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

lawaai maken, andere kijken leveren, nieuwe vragen oproepen en vooral ook kennis delen en verder ontwikkelen met geestverwanten en tegenwichten.

hkloosterman@urbanxchange.nl
+31 (0)6 4510 05 77

Gardeniersstraat 10
6212 GN
Maastricht

zoeken

© Urban Xchange 2014
vormgeving Juulke Brosky

disclaimer